HDV (High Definition Video) reprezinta un standard video cu rezolutie mai mare decat SD Video.
O rezolutie mai mare inseamna un numar mai mare de puncte din care este alcatuita imaginea. Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara si de calitate.
SD Video (Standard Video) este standardul folosit in marea majoritate a televiziunilor din tara PAL (720x576 sau 768x576), SECAM, NTSC (folosit in America)

Avantaje HD :
- semnal video digital, ceea ce presupune o interferenta mai mica in semnalul video si o calitate mai buna a imaginii;
- culorile vor avea un aspect mult mai realist, fiind foarte apropiate de cele naturale;
- informatia vizuala este de pana la 2-5 ori mai detaliata decat in SD. Spatiile dintre liniile ce alcatuiesc imaginea sunt mult mai mici sau invizibile;
- cresterea claritatii imaginii si a detaliilor pe ecranele mai mari; imaginea este mult mai placuta si relaxanta pentru privitor.
- Sunetul in standardul HDTV este Dolby Digital 5.1, permitand astfel transmiterea de sunet full surround.

HD

În acest articol voi încerca să explic ce înseamnă High Definition. Nu doresc să scriu un articol lung și plictisitor, plin cu termeni tehnici, ci să ajut oamenii obişnuiţi să înţeleagă ce înseamnă HD pe scurt.

Definiția

Definiția unei imagini reprezintă numărul de puncte care formează acea imagine. Punctele care compun imaginea se numesc pixeli.
SD este prescurtarea de la Standard Definition și înseamnă definiție standard. În general este formată din 720 x 576 pixeli.
HD este prescurtarea de la High Definition și înseamnă definiție înaltă. Acest termen cuprinde mai multe definiții. Cea mai importantă este 1920 x 1080 pixeli.

Televizorul obișnuit de acasă, dacă este cu tub (nu LCD), este televizor standard.

tv crt

Ca o mică paranteză, în lume, semnalul TV standard nu este la fel peste tot, sunt mici diferenţe, din cauţa frecvenţei curentului electric şi ale altor considerente. În unele regiuni (în general e vorba de separarea pe continente) semnalul SD este PAL (720 x 576, frecvenţa 50 Hz), iar în altele SD este NTSC (720×480, 60Hz). Dar pe noi ne interesează sistemul PAL.

În ultimul timp aţi observat televizoarele din magazine, nu mai au tub, sunt denumite LCD, TFT, plasmă.
Acestea sunt cele ce au rezoluţii mai mari (înalte) şi poartă denumirea de HDTV.

lcd

HD cuprinde mai multe dimensiuni, trebuie să fiţi atenţi. HD-ul recomandat are definiţia de 1920 x 1080 pixeli, se mai numeşte “Full HD”.

Deci Full HD =  1920 x 1080 pixeli

De obicei veţi găsi la cele mai ieftine inscripţia “HD Ready”, asta înseamnă că sunt între SD şi full HD, adică aproximativ 1366 x 720 pixeli (în funcţie de producător).

Aspectul

Aspectul TV-ului este raportul dintre lăţime şi înălţime. Televizoarele cu tub au aspectul 4:3, celelalte au aspectul “lat”, adică 16:9 sau “wide”, “widescreen”. Aspectul wide este mult mai plăcut ochiului, privirea noastră de asemenea este foarte lată, iar imaginea se compune artistic mult mai bine pe wide faţă de 4:3.

ok

Claritatea

De ce ar trebui să vă intereseze aceste lucruri? Că doar la televizorul cu tub se vede bine, nu? Primul lucru este că dacă veţi vedea întradevăr diferenţa s-ar putea să vă schimbaţi părerea. La o definiţie mai mare imaginea devine mai clară. Este o experienţă plăcută să urmăreşti un film pe un HDTV. Binenţeles şi filmul va trebui să aibă rezoluţia HD, altfel nu va fi nici o diferenţă.

Să luăm un exemplu clar: un televizor obișnuit are în medie diagonala de 80 cm. În figura a este simulată o imagine redată pe un televizor SD. În figura b aceeași imagine pe un televizor HD, aceeași diagonală. Se observă că televizorul SD are o imagine putin mai neclară față de cel HD. Acest lucru se întâmplă deoarece TV-ul SD are o definiție de 2 ori mai mică față de HD, deci imaginea este compusă din mai puțini pixeli (figura d). Imaginea ar fi la fel de clară ca la HDTV in cazul în care TV-ul standard ar avea diagonala de 2 ori mai mică (40 cm – figura c).
quality-lines

Al doilea lucru este că la un moment dat, chiar dacă nu schimbaţi acum TV-ul, îl veţi schimba peste câţiva ani şi atunci veţi fi nevoiţi să luaţi un HDTV deoarece cele SD nu vor mai exista, iar semnalul TV a început deja să treacă la HD. Binenţeles ca peste mulţi ani rezoluţia HD va fi depăşită, deja la ora actuală se vorbeşte de Ultra HD (2 x HD) şi alte rezoluţii mai mari, însă mult mai bine va arăta filmul nunţii în HD mărit la rezoluţiile de atunci faţă de rezoluţia SD.

Camere video
Binențeles că și camera cu care se filmează trebuie să fie HD. Există multe opţiuni pe tema HD. La ora actuală există camere care înregistrează un format HD hibrid, numit HDV (camerele cu caseta miniDV). Acest sistem înregistrează de fapt maxim 1440 x 1080 puncte, apoi în final sunt adăugaţi pixeli artificiali pe orizontală, ceea ce duce la o calitate puţin inferioară, dar diferența este de cele mai multe ori insesizabilă. Mai sunt camerele cu carduri de memorie (SDHC sau Memory Stick) ce înregistrează direct 1920 x 1080 pixeli. Alt format suportat de ambele tipuri de camere este cel “HD ready”, 1280 x 720 pixeli. Formatele HD sunt mai greu de editat, necesită sisteme de calcul foarte performante, astfel şi preţul este mai mare la filmările HD față de cele SD. Însă diferenţa de calitate este foarte mare.

Blu-ray, DVD

Pentru a putea viziona filmul nunții la calitate HD nu este destul ca să dețineți un HDTV și să aveți filmare HD la nuntă. Filmul nunții nu va putea fi inregistrat pe DVD normal, ci pe discuri Blu-ray, ce se pot viziona pe TV cu ajutorul unui player Blu-ray, ceea ce reprezintă un alt cost adițional. A doua opțiune ar fi să fie transferat pe un PC care poate fi conectat apoi la HDTV.
Deci revizuim: pentru ca să puteți viziona filmul nunții la calitate HD vă trebuie: HDTV, player Blu-ray, filmul nunții la calitate HD.

Mai jos arătăm printr-un detaliu de imagine, diferența dintre un DVD (stânga) și un Blu-ray (dreapta), pe același televizor HD:

quality

La ora actuală este o cheltuială în plus această opţiune, însă ca şi alegerea pachetului video, este o investiție pentru viitor ce va conta foarte mult peste mulţi ani de acum încolo. De aici şi dezavantajul pe care-l poartă, deoarece e foarte greu să decizi câți bani să aloci acestui serviciu, şi de obicei noi, videografii, avem mult de suferit deoarece clientul nu este pregătit să afle că ceea ce i s-ar potrivi costă cel puțin cu 50% mai mult decât se aştepta el iniţial şi astfel calitatea serviciilor scade. De aceea eu insist ca să vă informaţi din timp asupra acestui domeniu şi să acordați bugetul cuvenit filmului nunții, deoarece, pe lângă fotografii, rămâne singura amintire de la nunta voastră.

 

 

 

 

 

 

Videoclip 1